Valentin Covalciuc

Idiocratia distruge Romania

Barterul – o noua forma de lupta impotriva bancilor si statului corupt care le tine in brate

Am citit un articol interesant pe The Guardian, publicat ieri, 2 ianuarie 2013, intitulat “Euro abandonat, grecii saraciti recurgand la barter”.

Potrivit acestui articol, unele comunitati si-au stabilit instrumente de plata si retele de schimb locale in incercarea de a infrange criza.

Jurnalista Helena Smith ne povesteste cum in piata centrala din orasul Volos grecii folosesc schimbul de produse (trocul) pentru a-si procura cele necesare traiului. De exemplu, dau haine second hand contra produse alimentare, sapun contra placinte etc.

Acest sistem se bucura de un real succes, estimandu-se ca aproximativ 1300 de persoane s-au inscris in aceasta retea neoficiala de barter. Pentru membrii acestei retele s-a creat si un instrument de plata, numit TEM, in cadrul unei forme de activitate bancara a comunitatii, monitorizata exclusiv online. Un TEM este echivalentul unui Euro si este disponibil sub forma de voucher.

Anul trecut, guvernul elen a introdus o lege care sprijina identificarea de solutii creative pentru a lupta cu criza, fiind incurajate pentru prima oara forme alternative de antreprenoriat si dezvoltare locala. Desi, potrivit localnicilor, TEM-ul nu va inlocui bancnotele si nici nu se doreste ca prin acesta sa se evite plata taxelor, ei sustin ca este alternativa viabila.

Intr-adevar, aceasta poate fi salvarea pentru persoanele care au fost lovite in plin de criza financiara. Pe de alta parte, barterul este un contract de schimb, care nu presupune profit, deci nu este impozitat. Crearea unui sistem bine pus la punct, in cadrul unor asociatii, ar putea face diferenta si ma refer aici la palma grea care s-ar da statului si bancilor pe care politicienii nostri le tin in brate. Trebuie sa reamintim adormitilor din Parlament si Guvern ca banii ar trebui sa aiba in spate o valoare reala, niscaiva munca, niscaiva resurse, nu doar hartie tiparita aruncata pe pietele financiare internationale, in tranzactii cu produse toxice sau dirijata catre baietii destepti.

Romanii vor supravietui ticalosiei camatarilor legali si ignorantei clasei politice prin adoptarea barterului in cat mai multe tranzactii, inclusiv servicii contra produse. Poate asa se va realiza, in sfarsit, ca banii ar trebui sa fie cu totul altceva decat ceea ce sunt acum si ca bancile trebuie sa dispara. Utopie? Nu. Cu mult inainte de existenta bancilor se batea moneda.  Cine o batea? In niciun caz vreo banca.  Si cu mult timp inainte de a bate cineva moneda se folosea trocul sau, ca sa fim mai savanti, BARTERUL.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: