Valentin Covalciuc

Idiocratia distruge Romania

Tratamentul preferential al bancherilor in justitia americana

Potrivit The New York Times, luna trecuta, HSBC a recunoscut in pledoariile tinute intr-o instanta americana de judecata ca a permis unor mari carteluri columbiene si mexicane de droguri sa spele cel putin 881 de milioane de dolari. De asemenea, banca a recunoscut ca a utilizat diverse scheme pentru a transfera sute de milioane de dolari catre natiuni ce faceau obiectul sanctiunilor comerciale, inclusiv Iran, Cuba si Sudan, violand astfel Legea Comertului cu Inamicul din 1917. “Cu cel putin o ocazie”, potrivit unei declaratii a asistentului procurorului general Lanny A. Breuer, “HSBC a oferit instructiuni unei banci iraniene referitoare la modul de redactare a mesajelor de plata astfel incat tranzactiile sa nu fie blocate sau respinse de Statele Unite”.

Acestea sunt cateva dintre ilegalitatile comise, descoperite pe parcursul a doi ani de investigatii conduse de departamentul de justitie si de cel al trezoreriei americane, recunoscute de HSBC intr-un acord, cunoscut sub numele de “conventie de acuzare amanata”, care a fost inregistrata intr-o curte federala in decembrie 2012. Niciun director executiv nu a fost acuzat pentru savarsirea vreunei infractiuni. In schimb, banca a fost sanctionata cu 1,2 miliarde de dolari in amenzi si confiscari, adica aproximativ 10% din veniturile realizate doar in anul 2010, adica doar intr-unul din mai mult de cinci ani de-a lungul carora s-a recunoscut ca a durat activitatea infractionala.

HSBC nu este nici pe departe singura. Inregistrarile judiciare arata ca din 2006 mai multe banci au ajuns la intelegeri cu Departamentul de justitie american pentru comiterea infractiunii de spalare de bani. ING Bank a platit o amenda de 619 milioane de dolari pentru alterarea inregistrarilor si transferul in secret a mai mult de doua miliarde pentru entitati care faceau comert cu Iranul sau cu alte state aflate sub sanctiuni economice.

American Express Bank International a recunoscut ca mai mult de 55 de milioane de dolari proveniti din tranzactii cu droguri s-ar fi putut spala sub umbrela offshore-urilor ale caror conturi le administra. Departamentul de justitie american a mai semnat conventii asemanatoare, abtinandu-se de la acuzare in schimbul promisiunilor de intarire a supravegherii din partea bancilor, cu Wachovia, Union Bank of California, Lloyds, Credit Suisse, ABN Amro Holding (detinuta acum de Royal Bank of Scotland), Barclays si Standard Chartered. Toate au recunoscut infractiunile comise; tuturor li s-au aplicat echivalentul unor amenzi de trafic – au platit amenzile si si-au vazut de drum.

 Preluare dintr-un articol de Robert Mazut

 Integral pe The New York Times

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: